Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Задава ли се нова ера в отношенията между САЩ и Турция?

Големият проблем между двете страни е Фетхуллах Гюлен, заяви Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR. А може би и кюрдите?

19.05.2017 | 21:07 Редактор: Жанета Нейкова
Задава ли се нова ера в отношенията между САЩ и Турция?

Доналд Тръмп заяви, че Турция остава надежден партньор на САЩ, но големият проблем, който стои между двете държави е Фетхуллах Гюлен. Това каза в студиото на "Денят ON AIR" Димитър Гърдев.

Експертът по международна сигурност анализира отношенията между САЩ и Турция след срещата на четири очи, които двамата президенти проведоха преди два дни в Белия дом във Вашингтон. 

"Американският съд заяви, че ще екстрадира Гюлен, който сега живее на територията на Съединените щати, само срещу доказателствени материали. Турската страната изпрати 4 кашона с документи, които се оказаха не толкова доказателства, колкото общоинформационни материали, дори съдържаха изрезки от вестници", каза Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

На 16 май двамата държавници се срещнаха в момент на напрежение след решението на Вашингтон да въоръжава сирийските кюрди в борбата срещу "Ислямска държава". А Турция не одобрява Кюрдската работническа партия (ПКК) и вчера Ердоган заяви, че отхвърля решението на Съединените щати.

"На територията на Сирия САЩ разчита на кюрдите като сухопътни сили. Те доказаха, че са единствената действаща военна сила, която може да се противопостави на "Ислямска държава" в районите на Ракка. Но не по този начин гледа турската страна на тези формирования", твърди експертът.