Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш министър: Има нужда не само от образовани хора, а и от професионалисти

Министерството на образованието трябва да слезе в гилдиите, каза проф. Тодор Танев пред Bulgaria ON AIR

19.05.2017 | 20:10 Редактор: Иван Берберов
Бивш министър: Има нужда не само от образовани хора, а и от професионалисти

Образованието трябва да бъде изведено на равнище Министерски съвет! Минало е времето, когато Министерството на образованието можеше само да се справи с положението, защото сега има нужда не само от образовани хора, а и от професионалисти. Министерството на икономиката, на труда, на регионалното развитие заедно с Министерството на образованието трябва да работят единно за подобряване на качеството на обучителния процес у нас.

Това каза професор Тодор Танев, бивш министър на образованието в студиото на "Денят ON AIR". Според него няма друг ресор, който да достига до абсолютно всеки българин.

"Здравеопазването касае само болните, а във всяко семейство има поне по един учещ. Няма как някой от чужбина да дойде да учи децата ни. Това е най-стратегическият ресор", посочи той.

И добави, че действията, които може да се предприемат за подобряване на образованието, могат да се разделят на 2 - стратегически решения и мерки.

"Учителите работят абсолютно съвестно и са единствените, които правят нещо в училището, но не може от тях да искаме да вдигнат нивото на образованието. Увеличаването на заплатите е хубаво нещо, но трябва Министерството да слезе в гилдиите. Те са тези, които знаят колко работна ръка трябва за години напред", допълни Танев. 

Докато Министерството на образованието работи само с 4-те най-големи работодателски организации значим напредък няма да има, поясни още гостът пред Bulgaria ON AIR.

"България има чудесни традиции в образованието. Тръгнали са на там нещата, че хората започват да се опитват да се справят сами с проблемите си. Все повече започват да се затварят безсмислени специалности в университети, в които няма подобен профил", позитивно завърши професорът.

Вижте още!