Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Христов: Опитът за убиване на СДС е дългогодишен!

Зaм.-председателят на партията зове за стягане на редиците и обединение на дясното

15.05.2017 | 20:29 Редактор: Иван Берберов
Румен Христов: Опитът за убиване на СДС е дългогодишен!

Много хора от десницата направиха много грешки. Опитът за убиване на СДС е дългогодишен. Добре е, че БСП намериха сили да се стабилизират. Винаги е добре да има класическо ляво и класическо дясно. Така е устроен политическият живот.

Това каза заместник-председателят на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

"Сега имаме достатъчно време за стягане на редиците на партията. Смисълът на партиите е да участват в парламента или дори властта. Не бяхме достатъчно настоятелни за запазване на цялостта на десницата. Нека това ни бъде обица на ухото", заяви политикът пред Bulgaria ON AIR.

Според него следващото предизвикателство пред СДС са изборите за Европейски парламент.

"Цялото ръководство иска дясното да се обедини. Много трудно ще ни е да прескочим бариерата от 6% на евроизборите, ако това не се случи", заяви той.

Съюзът на демократичните сили планира "Нова българска национална доктрина", чрез която партията ще прецени накъде е тръгнала и с какво трябва да се захване, посочи още Христов.

"Ще свикаме конференция, която ще бъде програмна. Няма да имаме промени на устава. Ще обсъдим накъде трябва да тръгнем и какво трябва да постигнем. Евроизборите са един от приоритетите. Друга важна тема е мажоритарният вот - във вида, в който се предлага", поясни гостът. 

Зам.-председателят на СДС подкрепи идеята за увеличаване на мажоритарността на изборите, но не и във варианта, в който се предлага в момента.

"Трябва да има по-голяма мажоритарност, трябва да има по-голямо състезание между личности, но не и във варианта, в който се предлага", категоричен бе политикът.

Христов сподели още, че ще се постараят да се задържат в сградата на "Раковски" 134 колкото се може по-дълго.

"Наистина не ни се мести, всички свързваме СДС с тази сграда. Ще помолим народните представители от различни парламентарни групи да променят закона, който да разреши ползване на клубни бази от коалиции, които са минали единия процент. Говорим само за ползване на базата, а не за субсидии", поясни зам.-председателят на СДС. 

И допълни, че ако това не стане, СДС ще се опита да бъде под свободен наем, ако областната управа им позволи. 

Вижте още!