Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Образованието и електронното управление ще променят България, смятат от "Народен съюз"

Искаме демонополизиране на НЗОК, настоя Светлин Танчев пред Bulgaria ON AIR

17.03.2017 | 20:01 Редактор: Луиза Божинова
Образованието и електронното управление ще променят България, смятат от

Светлин Танчев от партия "Народен съюз", част от коалицията "Реформаторски блок-Глас народен", заяви в предаването "Денят ON AIR", че образованието и електронното управление са неща, които много бързо биха променили ситуацията в България.

"Образованието е приоритет номер едно в нашата програма, но подходът трябва да е основан на свободата. Същото е и със здравеопазването", каза Танчев пред Bulgaria ON AIR

По думите на госта в студиото на Владимир Сиркаров здравеопазването може да бъде безплатно, но не трябва да е чрез монопол в Здравната каса. 

"Искаме демонополизиране на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От 2009 година виждаме почти двойно увеличение на парите в нея - от около 2 млрд. лева в момента сме на над 4 млрд. лева, а ефектът е почти същия", подчерта Танчев.

На въпрос дали би подкрепил инициирането на нова Конституция  от ГЕРБ, свързана най-вече с промени в съдебната система, той отговори, че към днешна дата трудно би го направил. Танчев добави, че е по-склонен да подкрепи промени в Наказателния кодекс, в самото правораздаване, а не толкова в структурата. 

"Ние няма как да имаме съдебна реформа, ако хората не могат да разчетат информацията, която ги залива. Трябва да се върнем на основните принципи - хората да могат да разлистват между истината и да направят образован избор", коментира още той. 

По отношение на изборите на 26 март, Светлин Танчев заяви, че битката не трябва да е между десните. 

"Смятам, че хората са достатъчно интелигентни и ще ни дадат правилните съвети", заключи Танчев.