Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

За кризата в ЕС и бъдещето на Европа

Катя Христова коментира техниката на Бялата книга и потенциалните стратегии в нея пред Bulgaria ON AIR
Публикувана:

Още по темата

 

В предаването "Денят ON AIR" европеистът Катя Христова посочи, че Европа и Европейският съюз (ЕС) имат един съществен проблем - нуждата да се реагира на твърде много и различни по интензитет кризи. 

"Първа безспорно е голямата икономическа криза от края на миналото десетилетие. След това всички проблеми с международния тероризъм, миграцията, нуждата от това институциите на ЕС да станат естествен терен за правене на политика и от източноевропейските общества, които носеха друга култура, не толкова демократична сама по себе си", обясни Христова в студиото на Кузман Илиев.

По думите й процесите на международните отношения се променят с различни динамики. Христова каза, че когато са се основавали Европейските общности, никой не е предполагал разпадането на комунистическата система.

"Никой не си дава и ясна сметка в каква степен интегрирането на нови държави членки ще има въздействие върху начина, по който ще функционира общността", добави тя.

Христова коментира още, че Бялата книга за бъдещето на ЕС дава пет различни сценария с гледна точка единствено гражданите в държавите членки на ЕС да могат да дебатират своята собствена визия и очакване за това на коя от възможните стратегии да се даде преимущество.

"Техниката на Бялата книга се използва, когато има ясното усещане, че Съюзът е в стагнация и политиките не могат да се осъществяват по същия начин, както до момента", заключи Христова пред Bulgaria ON AIR.

 

Коментари ( 0 )