Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бизнесмен за Румен Радев: САЩ не го смятат за проруски, а му симпатизират

Васил Василев каза това по повод мнението на западните медии, които определят новоизбрания президент като "проруски"

09.01.2017 | 20:40 Редактор: Жанета Нейкова
Бизнесмен за Румен Радев: САЩ не го смятат за проруски, а му симпатизират

Имаше редица фактори, които се опитваха да представят ген. Румен Радев (бел.ред.) като проруски генерал, за да могат да спечелят политически позиции и да надделеят техните хора. От личното ми впечатление от тези контакти, с които съм разговарял за отражението на генерал Радев в кръгове на Съедините щати е, че в никакъв случай оценката не е, че той е проруски генерал, напротив има известна доза симпатия за това, че е генерал. Това заяви бизнесменът Васил Василев в "Денят ON AIR". 

Той допълни думите на журналиста Светлана Джамджиева, която каза, че "в западните медии гледат с предубеждение към Радев, точно защото е подкрепен от БСП и лява България". 

Василев и Джамджиева коментираха новоизбрания президент Румен Радев и какви биха били неговите ходове като държавен глава. И двамата гости изразиха в студиото на Bulgaria ON AIR очакванията си относно каква политика би водил един генерал.

"Той ще води една политика, която преди всичко да накара хората да повярват, че неговите обещания са били реални. Той каза няколко неща в предизборната си кампания, които не може да остави без последствия – борбата с корупцията, отмяна на постановление 208 за вкарването на мигрантите в България, за които сегашното правителство разтвори широко границите", смята Василев. 

"За мен е изключително интересно какво ще е служебното министерство, което той ще назначи и какъв ще е кабинетът около него, защото това ще даде една добра характеристика какъв ще е самият президент", смята журналистът Джамджиева. 

Според нея новоизбраният президент няма да обръща рязко посоката на България, която е членка на НАТО и "ще си останем натовска държава", защото това е "избраният път" на страната ни. 

"Генерал Румен Радев изглежда достоен мъж, но има известна несигурност в областта на политиката, то си личи", допълва журналистът, която има опасения относно политическата кариера на генерала. 

"Смятам, че той ще защитава българските интереси. Ние сме в НАТО, в ЕС – там позициите ни не бяха защитавани по начин, по който държавата има нужда. Много решения и в двата Блока бяха взимани с мълчанието на нашите власти", смята бизнесменът Василев, който поддържа надеждите си за новия президент.