Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"На България ще й бъде определена ролята на миграционно гето"

Това заяви Валерия Велева пред Bulgaria ON AIR, която коментира събитията от 2016, заедно със Стойчо Стоев и Борислав Зюмбюлев

02.01.2017 | 21:40 Редактор: Жанета Нейкова

Вълната Brexit ще продължи да се разраства през 2017 г. Това прогнозира главният редактор на интернет платформата  Епицентър.бг Валерия Велева за Bulgaria ON AIR. 

"Говори се, че България, може би, ще бъде в периферията, че на нас ще ни бъде определена ролята на миграционно гето", добави Велева.

Според нея "все по-ясно се говори за Европейски съюз на две скорости – ще има разделение на богатите и беднитеТези тенденции не са положителни за България. Но ЕС трябва да бъде спасяван по някакъв начин и той ще бъде спасен с цената на такива страни като нашата", коментира Валерия Велева в предаването "Денят ON AIR", където коментира важните събития от 2016 година.

Главният редактор на Епицентър.бг, заедно с политологa Стойчо Стоев и Борислав Зюмбюлев - главен редактор на вестник "24 часа", направиха равносметка за изминалата година, като определиха събитията, които бележат бъдещите промени в света и в България.

Първото събитие на 2016 година е избирането на Тръмп, което ще чертае "много сериозни промени и проблеми в света", според Велева. А като следващо, което ще допринесе за промените в света и в България, гостите в дискусията определиха - Brexit. 

Според Велева, една от причините, поради която се случи излизането на Великобритания от Европейския съюз е "тази самовъзпроизвеждаща се брюкселска администрация, която наистина се е вторачила в себе си и която не може да обхване размера на бедствието, което идва от тази бежанска вълна", категорична е тя. 

"В момента няма единна политика, по отношение на бежанците. Самата Меркел се люшка и оттам нататък целият ЕС към отношението си към бежанците. Един път ще ги посрещаме с мечета и кукли, след което ще се опитваме да ги интегрираме – видяхме, че не можем и сега вече казваме "ами няма да ги посрещаме, ще започнем да ги връщаме", добави тя.

Политологът Стойчо Стоев анализира събитията в южната ни съседка - Турция, като коментира опитите за преврат в страната. Според него, действията на президента Ердоган срещу опозицията сложиха край на модернизацията на Турция.

"Оттук нататък наблюдаваме репресивни процеси, връщане към някакъв вид "султанизъм". Вече, уви, военните не са гарант на модерна и демократична Турция. Става въпрос за масови репресии срещу хора, чисто по политически подбуди", смята Стоев. 

Главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев смята, че Бойко Борисов е един "реактивен политик и реакциите му са по-правилни, отколкото изглежда първоначално".

Но, очевидно, според главния редактор, е имало натрупано напрежение в политическите редици, "което изби в този избор на генерал Румен Радев за президент".