Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Красимир Янков: Контролът по износа на оръжие в България се осъществява от държавата

Депутатът коментира информацията, която предполага, че част от оръжията на терористите в Сирия са произведени в нашата страна

27.12.2016 | 20:53 Редактор: Жанета Нейкова
Красимир Янков: Контролът по износа на оръжие в България се осъществява от държавата

Към началото на месеца излезе информация, че въпреки забраната за износ на оръжие заради войната в Сирия, 2 милиона снаряда и 4 хил. ракети от България са попаднали в ръцете на джихадистите в Алепо. Депутатът от БСП Красимир Янков коментира темата в "Денят ON AIR".

"Производството на оръжие е много сериозна индустрия и ние сме сериозна страна-производител. Преди около 2 седмици Путин обяви, че Русия е най-голямата производителка на високотехнологично оръжие и това може да се тълкува като форма на натиск към производителите в България", коментира Янков.

Депутатът поясни, че трябва да се направи много обстойна проверка и да стане ясно какъв е пътят на оръжието, доставено в Алепо, защото, със сигурност, "ако има неопровержими доказателства, че е произведено в България, то има и купувач, а контролът се осъществява от държавата", категоричен е Янков.

На въпроса дали сме конкуренция за пазара на оръжие на Русия, за да се осъществява натиск към България, депутатът отговори: "Не мисля, че трябва да се поддаваме на натиск и да прекратяваме работата на оръжейния бранш. По-скоро трябва повече контрол и привличане на международни експерти при самия износ на оръжие. Ние сме страна с традиции за производство на качествено оръжие и боеприпаси и с пазари".