Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ев.Славкова: И в РБ има разделение дали да се подкрепи съставянето на правителство

Проблемните точки са много повече, отколкото тези за изграждане на нещо стабилно, заяви д-р Калоян Методиев в Денят ON AIR

19.12.2016 | 20:11 Редактор: Ирина Георгиева
Ев.Славкова: И в РБ има разделение дали да се подкрепи съставянето на правителство

И в Реформаторския блок (РБ) има разделение дали да се подкрепи съставянето на ново правителство в рамките на това Народно събрание (НС). Това коментира социологът от Изследователски център "Тренд" Евелина Славкова в предаването Денят ON AIR.

"Виждаме поредното разединение в рамките РБ. Докато преди говорихме за РБ в две части - ДСБ от една страна, а от друга СДС и ДБГ. Сега можем да говорим много категорично за разделение и между СДС и ДБГ. ДБГ ясно заявиха, че няма да подкрепят това правителство, тоест и в рамките на РБ има разделение дали да се подкрепи правителство в рамките на това НС, ако не бъде прието антикорупционното законодателство", обясни Славкова.

Според нея всяка една от политическите партии, дори и РБ, си дават сметка, че оставането във властта и съставянето на кабинет, ще има повече негативи. Социоложката не смята, че ГЕРБ ще подкрепят този кабинет, въпреки направените заявки, тъй като няма да е в тяхна полза.

"ГЕРБ казаха нещо много ясно - ние сме съгласни да се продължи живота на това правителство още няколко месеца, ако бъдат въведени мажоритарни избори. Даваме си сметка, че нито една от партиите, освен големите нямат интерес от този мажоритарен елемент. Това показва, че ГЕРБ ще играят по тази линия", припомни Славкова.

РБ направиха много сериозна грешка, подчерта Славкова. Според нея, ако те са искали да съставят правителство в рамките на това НС, е трябвало да излязат с реформаторска програма в няколко точки, в която да обединят политическите фактори, а не просто да се стигне до консенсус за съставяне на правителство.

Тя сподели още един проблем, а именно излъчването на министър-председател, който трябва да е от редиците на РБ. Славкова припомни, че това трябва да стане с 2/3 от гласовете на Блока и запита как те ще се съберат без подкрепата на ДБГ.

Политолог и преподавател в Югозападен университет "Неофит Рилски" в Благоевград д-р Калоян Методиев определи политическата ситуация у нас като хвърляне на боб. Според него политика не се прави така.

Правят се някакви сметки, потвърди д-р Методиев и добави, че това ще доведе до поява на популистки партии. "Политиката не търпи вакуум и няма празни места. Те ще бъдат изпълнени, важното е как", добави той.

"Въпросите, подводните камъни, несигурността и проблемните точки са много повече, отколкото точката за намиране на консенсус и изграждане на нещо стабилно", обобщи той в студиото на Bulgaria ON AIR.