Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Реформата в образованието - прах в очите или истинска свобода?

Нека да пробват в момента и директори, и учители с това, което им се дава, коментира проф. Тодор Танев в Денят ON AIR

03.08.2016 | 20:29 Редактор: Ирина Георгиева
Реформата в образованието - прах в очите или истинска свобода?

Училищата ще имат възможност да променят до 30% от учебните програми, но само с разрешение на просветното ведомство. Това ще стана с проекти за т.нар. иновативни училища, които трябва да са готови и подадени до 31 януари 2017 г.

"Това е написано в Закона. Точка!" Така коментира нововъведенията проф. Тодор Танев в Денят ON AIR. На въпрос на водещия Владимир Сиркаров дали това е правилно или "е прах в очите" той отговори така: 

"Вече казах точка. Съвсем ясно е записано и не е малък процентът, който се дава, според мен. Нека да пробват в момента и директори, и учители с това, което им се дава като възможност да свикнат с тази свобода, на която не са свикнали и не им е била давана години до момента. Ако поискат още, сигурен съм, че законодателят ще им даде повече."

Не може да се експериментира с децата, а този процент е достатъчен, смята проф. Танев. По думите му министърът винаги е обвиняван, но законите се коват от още 240 народни представители.

На коментар на водещия, "че когато има проблем, те трябва да се критикуват и да се изисква повече от тях", бившият просветен министър посочи, че е казал повече, отколкото трябва по този въпрос. 

"Това не е ли дали макароните да са на звездички или на пръчици, да е търговска свобода. Това е стратегически ресор и става дума за образованието. Той е толкова стратегически, че не е по-малко от националната сигурност. Поради тази причина някакъв вид държавна санкция е неминуема. Кой се страхува от нея. Проблемът е в крайни и централни училища, такива, които трябва да бъдат затворени, но има живи души. Въпросът е сложен с малцинствата, които трябва да бъдат обхванати, така че въпросът със свободата е много важен", посочи още проф. Танев.

Той коментира и промените от 2018 г. частните училища и градини да получават държавна субсидия така: "В рамките, в които е предписано от законодателя, аз не мога да коментирам. Би следвало да е достатъчно добре премислен. Нека да видим и да тръгне такъв голям завой, който този Закон прави. Нито го защитавам, нито е моя работа. Нека да се пробва така, няма съвършен закон" и добави, че сигурно ще има дописвания.

Ще бъдат ли закривани университети? По този въпрос се говори отдавна, отговори проф. Танев. Според него "това в момента е кьорфишек за затварянето на университетите".

"Нито в Закона пише за затваряне на университетите, нито в министерството има готовност за това", добави той.

Фалитите на университети е съвсем друга тема, посочи той.

"Това може да се случи, ако те са достатъчно твърдоглави и продължават да произвеждат от тази държавна субсидия и да ги разпределят на непечеливши свои специалности. Тогава ще се получи и сами ще са принудени, за да не фалират финансово и да орежат тези специалности, от които живота има нужда", отбеляза той.

"Имаме един проблем с така наречената "свещена крава", която наричаме "автономия". Академичната автономия е изключително важен елемент на висшето образование и науката. Тя е свещена, но автономията трябва да бъде "академична" и "научна", а не като "държава в държавата". Университетите не са напълно автономни, нямат собствен герб, химн и са длъжни пред обществото по някакъв начин, заради това е ограничена леко тяхната автономия", добави бившият министър на образованието.

Чуйте целия коментар в следващото видео: