Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Семейната среда - една от причините за хранителните разстройства

Детелина Стаменова пред Bulgaria ON AIR: Не губете живота в страдане. Има начин болестта да бъде преборена!
Публикувана:

Първият световен ден за борба срещу хранителните разстройства, посветен на действията и превенцията срещу тях, ще бъде отбелязан утре, на 2 юни. Инициативата под заглавието "Девет истини за хранителните разстройства" ще се проведе онлайн, за да може посланието да достигне до максимален брой хора.

"Целта ни е да започнем да говорим за ранна интервенция", заяви в предаването "Денят ON AIR" психотерапевтът Детелина Стаменова. "Хората имат много погрешни схващания, че това са заболявания на богати бели момичета, манекенки, фотомодели. Реалността е, че много интелигентни хора с добри професии понякога попадат в капана на хранителните разстройства. Вече фактор не е само възрастта, тийнейджърството, все повече срещаме случаи, когато хранителното разстройство отива при хора над тридесет години", отбеляза тя.

Световноизвестният актьор Киану Рийвс участва в световната кампания. Филмът "До кости", който ще излезе тази година е посветен именно на борбата с анорексията.

По думите на Стаменова, която ще модерира българския слот на инициативата, проблемът се отключва на база на човешката психика, но всъщност големият фактор е средата - отношението към храната, стреса, отношението в семейството, начинът, по който се храним, начинът, по който родителите задават отношението към храната.

"Отношенията на майката към детето, най-вече отношенията майка-дъщеря, влияят в бъдеще за развитие на хранителните разстройства", посочи в ефир Детелина Стаменова. "Когато един родител забележи, че детето му се тъпче или е необичайно слабо, да не чака да достига 35 кг., а да потърси помощ от специалисти, за да реши проблема по-рано", съветва експертът в ефир.

На въпрос как да забележим, че има някаква дисфункция на начина ни на хранене, Детелина Стаменова е категорична: "Когато храната започне да доминира живота."

"Има хора, които повръщат години наред и смятат, че това не е болест, а начин за регулиране на телесното тегло. Страдащите от хранителни разстройства обикновено са безкрайно интелигентите хора, но интелигентността им изиграва лоша шега, защото те си казват: "Аз мога да се справя", а това не е толкова лесно, защото корените на хранителното разстройство са в детството", казва още Детелина Стаменова.

Тя посочи, че анорексията е психичната болест с най-висока смъртност, а по отношение на супер затлъстелите хора, които не могат да спрат да ядат, психотерапевтът заяви, че не винаги причината е в ненормалния апетит, трябва да се търси психологичната страст към храната.

"Искам да кажа на всяка жена или мъж: Има лечение. Има психотерапевти и психиатри, които са добри. Недейте да си губите живота в страдане. Има начин болестта да бъде преборена", заключи Детелина Стаменова.

Цялото интервю вижте във видеото:

 

Коментари ( 0 )