Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Отраслите с най-малко държавна намеса отчитали значителен ръст над останалите

Най-високи са заплатите в информационните технологии, най-ниски - в туризма, посочи финансовият анализатор В. Панев

16.05.2016 | 20:41 Редактор: Мария Аладжова
Отраслите с най-малко държавна намеса отчитали значителен ръст над останалите

Отраслите, в които държавната намеса е минимална, се развиват по-добре спрямо другите. Това каза в предаването "Денят ON AIR" финансовият анализатор Владислав Панев.

"Това си личи от статистиката за износа - отраслите като преработващата индустрия например, където държавната намеса е малка, наистина отбелязват доста по-значителен растеж. Вредно е влиянието на държавата в момента", коментира той.

По-думите му това е най-осезаемо в секторите със структурни проблеми като енергетиката, осигурителната дейност и здравеопазването.

Панев отбеляза, че според него правителството има желание да осъществи нужните промени, "но няма подкрепа или смелостта да ги направи".

Данните от последните 12 месеца показват тенденция на изравняване между заплатите в частния и в държавния сектор. Тези данни обаче не отговарят съвсем на реалността, тъй като една част от частните предприятия крият реалните заплати на служителите си, за да избегнат по-високо данъчното облагане, посочи експертът.

Най-голям ръст в заплащането имат професиите с недостиг на кадри. Такива са научната дейност и промишлеността.

Два са отраслите, в които се наблюдава спад на заплатите през последната една година, а именно - добивната индустрия и туризма. 

"При туризма и ресторантьорството - хем от една страна заплатите са най-ниски, хем имаме нов спад с 1%", коментира Панев.

Според него спорът за това дали да бъде вдигната минималната работна заплата е по-скоро академичен:

"В момента тя е малко над 400 лв и повишаването ѝ с 20 или 40 лв. няма да доведе до драматична промяна на пазара на труда".