Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проблем е неразбирането, че образованието е индустрия!

53% от завършващите образование не работят по специалността си - как това да се промени, коментар на Огнян Траянов

11.05.2016 | 20:45 Редактор: Ирина Георгиева
Проблем е неразбирането, че образованието е индустрия!

Основополагащият проблем в България е неразбирането, че образованието е индустрия. В него трябва да има пазарна икономика - то трябва да се интегрира в нея. Трябва да има конкуренция, трябва да има справедливост, състезание към по-добро качество. Това подчерта председателят на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН Огнян Траянов в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров.

Когато младите хора избират на коя професия да се посветят трябва да имат добра информация, да направят отговорен информиран избор, отбеляза експертът. По думите му бъдещият студент трябва да отиде в университета със самочувствието "аз съм инвеститор, държавата ми е дала едни пари, сега ще ги дам на вас и искам да получа добро образование".

Образованието не е безплатно - то е платено с данъците ни, добави експертът. Според него другият проблем е за обединяване на усилията. 

"Ако искаме да решим големия проблем за България с тези 53% завършващи образование, които не работят по специалността си - трябва да подготвим ранна професионална реализация и трябва да бъде дело не на отделни фирми, а на браншовите организации, които да отидат при професионалните организации на ключовите професии за него и заедно с тях да подканят ВУЗ-овете да отидат в средното образование, в началното, за да се борят да спечелят доверието на малките, за да се посветят на дадена професия", препоръча той.

Според експерта трябва да има и повече конференции като "Образование и бизнес: Бъдещите лидери", организирана от национална телевизия Bulgaria ON AIR и икономическият ТВ канал Bloomberg TV Bulgaria. По думите му всяка една среща, на която се обменя опит, идеи, предложения е добре дошла.