Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Вътрешноведомствена комисия ще изяснява причините за взрива в "Арсенал"

Предполага се, че производствена авария е довела до фаталния инцидент

25.04.2016 | 19:32 Редактор: Мария Аладжова
Вътрешноведомствена комисия ще изяснява причините за взрива в

В момента около оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък, където днес при инцидент загинаха двама души, е спокойно, съобщи в репортерът на Bulgaria ON AIR Вяра Станева в предаването "Денят ON AIR".

Днешния ден се оказа последен за 53-годишния технически директор в завод 3 - инж. Върбан Пешков, и 41-годишния монтьор в цех 120 Румен Райчев.

Според първоначални данни става въпрос за производствена авария, в следствие на която, около 10 ч. е избухнал взрив.

И двамата мъже са починали от изгаряния. Предполага се, че са настройвали машина в барутния цех, когато се случва инцидента. В момента на взрива в завода е имало още четирима души, които са успели да излязат навреме.

Окръжна прокуратура-Стара Загора е започнала разследване по случая. От предприятието са създали и вътрешноведомствена комисия, за да изяснят какво точно се е случило.

„Арсенал“ е най-старият и най-големият завод за оръжия и боеприпаси в България, който беше единственият лицензиран производител на руски автомати „Калашников“ извън Съветския съюз по време на Студената война. През последните години лицензите са ябълката на раздора между София и Москва, която многократно обвинява България в подправянето на известните АК-47, напомня "Фокус".