Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Ив. Яйджиев: Липсва политическа интеграция, която да съответства на икономическата интеграция в еврозоната

Това според докторантът е изводът от гръцката криза
Публикувана: От:

Още по темата

 

Големият извод от гръцката криза е, че липсва политическа интеграция, която да съответства на икономическата интеграция в еврозоната. Това коментира докторантът по политически науки в Оксфорд Ивайло Яйджиев в предаването Денят Он Ер. По думите му този коментар звучи изтъркано, но е единственият начин, по който може да се разбере как от една страна през 12-те години на еврото се натрупаха такива дългове в някои страни и след това по този начин да се разбере и защо начинът, по който беше управлявана кризата след избухването на дълговете проблеми в Югоизточна Европа беше и базирана на толкова национални преговори във всеки един момент.

"Дори и да има трета спасителна програма за Гърция, което ще реши проблемът може би там, но все пак страната е само 2/3 от БВП на еврозоната. Фактът, че такива проблеми могат да се натрупат и може да създадат такъв конфликт в целия Съюз трябва в един оптимистичен сценарий да дадат стимул за потенциално изграждане на Банковия съюз и евентуални мерки за изграждане на Фискален съюз." - смята докторантът.

"Важно е да се разбере, че гръцкият проблем в момента не е толкова свързан с фиска, а с банковата система и те всъщност бяха на много малък първичен излишък в началото на годината. Ако погледнем историята на гръцкия дефицит ще видим как страната е успяла от 2009г. от минус 9% дефицит да достигне до почти 1% излишък." - допълни Яйджиев.

Чуйте:

 

Коментари ( 0 )