Предстоят тежки времена за "голямата коалиция" в Германия, отсече журналист

Симеон Василев коментира изборите в Бавария в "Денят ON AIR"

15.10.2018 | 20:22 Редактор: Ралица Братанова
Предстоят тежки времена за

Християнсоциалният съюз – вечният регионален партньор на Ангела Меркел загуби абсолютното си мнозинство в местния парламент за първи път от 60 години насам. Окончателните данни от провелите се вчера местни избори показват, че партията получава 37% подкрепа, което е с 10 на сто по-малко от вота преди четири години. 

Другият коалиционен партньор на Меркел - лявоцентристките Социалдемократи също са с лош резултат - те се наредиха пети и взеха по-малко от 10% от гласовете. 

Според журналиста Симеон Василев има динамика на световните и европейските политически пазари и изборите в Бавария са доказателство за това. По неговите думи Бавария е много важна провинция за федералната република не само от гледна точка на икономиката.

"Най-вероятно Християнсоциалният съюз ще се коалира с една друга партия - "Свободни избиратели". Те нямат драматични разминавания от гледна точка на програма, тоест местата им в местния ландтаг ще им достигнат да направят едно стабилно правителство" коментира журналистът в студиото на "Денят ON AIR".

По неговите думи "Зелените" са едни от победителите, но е много вероятно да не могат да управляват, въпреки че е възможна коалиция между тях и Християнсоциалният съюз, тъй като двете партии имат големи разминавания в програмите си.

"Има един губещ - това е социалдемократическа партия в Бавария, която просто се срина. Общо взето, тази партия почва да губи съдържанието си като голяма народна партия. Германия в момента се управлява от т.нар. "голяма коалиция" между трите партии - ХДС, ХСС и Социалдемократите. Предстоят тежки времена за тази коалиция на федерално ниво", обясни Василев пред Bulgaria ON AIR.

Според него има много причини на личностно и междупартийно, вътрешнокоалиционно ниво, които са довели до ниския резултат на ХСС.

Гледайте видеото с целия разговор!