България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Обединена София против застрояването" излезе на протест

Исканията са да се спре бетонирането на столицата

27.06.2019 | 07:28 Редактор: Юлия Христова

Над 20 организации се събраха в групата "Обединена София против застрояването", за да протестират в столицата. В демонстрацията се включи и омбудсманът Мая Манолова

Техните искания са да се спре бетонирането в София, да се прекрати презастрояването в паркове и междублокови пространства, да се ограничат местата за строеж на високи сгради.

"Това, което ни обединява, са проблемите в презастрояването и искането да запазим парковете на София такива каквито са. Първоизточникът на проблемите са грешни и порочни устройствени планове и закони, които не позволяват на гражданите да успорват незаконни актове. Когато отделните квартали не могат сами да се справят, стигнахме до извода, че трябва да се обединим", споделиха от организацията в ефира на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR протестиращите коментираха, че законите обслужват частни, а не публични интереси. 

Те настояват за законодателни промени, промени в Общия устройствен план на София в посока спиране на презастрояването, увеличение на зелените системи на столицата и промяна в процедурите за приемането на градоустройствените планове, които към момента хората определят като формални и непрозрачни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК