Историческата фигура на Гоце Делчев продължава да разделя София и Скопие

Красимир Каракачанов призова за спиране на преговорите

10.06.2019 | 18:57 Редактор: Ралица Братанова
Историческата фигура на Гоце Делчев продължава да разделя София и Скопие

Историческата фигура на Гоце Делчев продължава да разделя София и Скопие. Това потвърди вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с македонския ѝ колега Никола Димитров.

Ден след като другият вицпремиерът Красимир Каракачанов призова за спиране на преговорите "с всички възможни последствия".

На заседание в Скопие в петък на междуведомствената комисия между България и Северна Македония, която трябва да изчисти историческите и образователните въпроси между двете страни, са изчистени въпроси около античната история, направена е сериозна крачка за средновековната история, както и е обсъден въпроса за общо честване на Гоце Делчев. 

Причина за разминаването е предложението на македонската страна да се чества 7 октомври – деня, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие.

Македонският външен министър се обяви и против тезата на Красимир Каракачанов, че България трябва да постави ултиматум на Северна Македония, че няма да я подкрепи за членство в НАТО, ако продължава да изопачава историята.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК