ГЕРБ печели евровота с 5% преднина пред БСП, трети и четвърти са ДПС и ВМРО

Избирателната активност е била 29,5%, сочат данните на "Gallup International"

26.05.2019 | 20:00 Редактор: Тодор Петров
ГЕРБ печели евровота с 5% преднина пред БСП, трети и четвърти са ДПС и ВМРО

Към 20 часа прогнозните резултати на изборите за Европейски парламент показват 30,6% гласували за ГЕРБ, 25,4% за БСП и 12,7% за ДПС. Четвърта политическа сила е ВМРО с 7,9%, а на пето място се нарежда "Демократична България" с 6,7%.

"Воля" спечели доверието на 3,5% от избиратели, независимата кандидатка Десислава Иванчева на 2%, "Коалиция за България - 1,6%, "Атака" - 1,6%, "Патриоти за Валери Симеонов" - 1,4%, "Възраждане" - 1%, независимата Ваня Григорова - 0,4%. За други кандидати глас са дали 5,2% от избирателите.

Избирателната активност е била 30,8% от имащите право на глас. Графата "Не подкрепям никого" са отбелязали 3,3%.

По колко евродепути ще изпратят ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО предстои да разберем. Това са четвъртите избори за евродепутати, в които участва страната ни. Кандидатите този път бяха общо 318 и бяха издигнати от 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета.

Очаква се за един евродепутатски мандат да са необходими между 120 и 150 хиляди гласа.

ГЕРБ заложи на познати имена. Листата на партията оглави Мария Габриел, а на следващите четири места се наредиха доскорошните евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. Шестото място беше за Александър Йорданов от СДС - една от партиите, с които ГЕРБ за първи път се съюзява преди избори, а с седма  -  Лиляна Павлова, която беше министър на българското европредседателство.

Листата на БСП оглави Елена Йончева. След нея се наредиха Петър Витанов, Цветелина Пенкова, ексшефът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов.

Петото място беше за лидера на ПЕС Сергей Станишев, шестото за Иван Кръстев, а седмото за Деница Златева.

Начело на листата на ДПС застана лидерът на партията Мусфата Карадайъ, който обаче вече обяви, че няма да стане евродепутат. Така на първо място влиза Делян Пеевски. На следващите места в листата бяха Илхан Кючюк и Искра Михайлов.

След като коалиционните партньори от "Обединени патриоти" не се разбраха за обща листа и трите формации излъчиха кандидати. На вота най-много гласове спечели ВМРО, така че водачът на листата на политическата сила Ангел Джамбазки със сигурност става евродепутат.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК