Земна маса затрупа новооткрит път във Варна

Булевард "Васил Левски" струва 110 милиона лева

23.05.2019 | 17:51 Редактор: Бойко Димитров
Земна маса затрупа новооткрит път във Варна

Земна маса се срути върху новооткрития варненски булевард "Васил Левски" в района на ромския квартал "Максуда". Като по чудо няма пострадали. 

Преди два дни булевардът, на стойност 110 милиона лева, пострада от бурята и градушката, които удариха града. Тогава кръстовището се превърна в река, откъдето извадиха закъсал автомобил, а стълб беше премахнат, след като се наклони опасно.

След свлачището една къща е застрашена от срутване, като опасност има и за други постройки в района. Поради тази причина започна спешното събаряне на сградата, за да бъде предотвратено ново свличане на земна маса. 

"Тук става въпрос за живота на хората, влизаме и събаряме. Не разбирам как тези хора живеят на ръба на ската. Не можем да чакаме и къщата да слезе долу", разясни кметът на Варна Иван Портних. 

Общо 15 къщи, които са по ръба на ската, ще бъдат премахнати, защото са незаконно построени. На семействата ще бъде предоставено временно жилище. Ще се направи и сервизен път за полиция и пожарна, а след това скатът ще бъде укрепен и ограден, за да не се хвърлят отпадъци. Що се отнася до новия булевард, кметът уточни, че строителните дейности имат 5 години гаранция, а конструкциите – 8. 

Всички допълнителни ремонти по новия път ще са за сметка на фирмата изпълнител и ще се извършат веднага, каобяви кметът на Варна. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК