Подпалиха вековни секвои в Кюстендилско

Те бяха номинирани за Европейско дърво на годината през 2018 г.
Публикувана: От:

Още по темата

 

Вандалски акт в Кюстендилско. Неизвестни са повредили две от вековните секвои в местността Ючбунар. На дърветата са направени дупки, от които има изтичане на смола. Впоследствие тя е била запалена и по корите има следи от обгаряне. 

Природната забележителност с вековните секвои в местността Ючбунар край Кюстендил е неохраняема. След направена проверка става ясно, че до мястото е изградено и нерегламентирано огнище. Александър Симеонов, старши лесничей в ДЛС Осогово: 

"Ние от "ДЛС Осогово" взехме мерки, като поставихме две табели. Едната противопожарна, другата забранителна, със съответните съдържания да не се пали огън в гората и че се забраняват всякакви дейности като кастрене на клони, чупенето им, които могат да навредят на вековните дървета", обясни Александър Симеонов.

Секвоите бяха номинирани за Европейско дърво на годината през 2018 г. Те бяха класирани на 8 място. Засадени са от лесовъда Йордан Митрев преди повече от век - през 1890 г. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 

Коментари ( 1 )
  • 1

    Velichkov Yavor

    17 апр 2019 | 13:23

    Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки елити и всички хора, които ги подкрепят да пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат!