Плевнелиев: От чужди служби научих, че Русия стои зад кибератаката през 2015

В България са създадени над 200 пропагандни сайта с финансиране от Русия, твърди той
Публикувана: От:

Не сме готови да реагираме на евентуална външна намеса при евроизборите, заяви за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR президентът (2012 - 2017) Росен Плевнелиев.

Той припомни киберататката по време на местните избори и референдума през 2015 година, когато бяха блокирани сайтовете на президента, правителството и ЦИК. 

Още по темата

 

"Първите доклади на българските служби бяха доста размити, с голяма неяснота и ние не можехме да преценим, специално аз и моят екип в президентството, а други бяха готови да си замълчат, откъде точно идва атаката. Тогава се наложи, като държавен глава на страна-членка на НАТО да изисквам по линия на НАТО пълна информация от партньорските служби за това кой атакува България, в ден на избори и референдум", обясни Плевнелиев в разговор с Милена Милотинова.

"48 часа по-късно от британските служби, от американските служби, от канадските, заваляха много ясни доклади и много ясни доказателства за това, кой нападна България, в ден на избори и това е групата Sofacy Fancy Bear, която се причислява към руското военно разузнаване", заяви бившият държавен глава.

На въпрос на водещата защо българските служби не са дали точна информация, Плевнелиев каза: "За мен, обяснението, от една страна е, че  не сме достатъчно подготвени, включително и днес. От друга страна обаче, липсва и политическата воля. Липсва тази смелост понякога да посочиш този, който е причинил това".

"Казвам го в прав текст. Днес ние не сме готови за подобни предизвикателства", заяви Плевнелиев.

"От друга гледна точка, тези които тогава дестабилизираха България и днес нямат никакви скрупули и са готови да го направят отново. По моя информация, както и по  информация на Европейската служба за борба с дезинформацията и Бюрото към ЕС за борба с  кибератаките само в България, през последните години са създадени над 200 нови сайта, с откровено или прикрито финансиране от Русия, които продължават да бълват пропаганда"

В ЕС такива сайтове вероятно са хиляди, смята Плевнелиев.

"И все пак, за разлика от България, в много други държави бяха взети мерки. В Холандия, в Германия, във Франция отдавна институциите са предприели действия. В Германия има дори и закон, който влезе в сила. Той въвежда определени правила за социалните медии и платформи. Една такава практика би била много важна и за България", смята бившият държавен глава.

"За мен големият извод е само един – че и през 2015 година, но и днес, не само българските институции, но и политическият елит на България не е склонен да посочи ясно, откъде би могла да дойде атаката, дестабилизацията. Така, както и през 2015 година, всички си посипаха главата с пепел, а аз бях единственият, който говореше на тази тема и изискваше доклади. И имам чувството, че ситуацията и днес не се е променила", заяви Росен Плевнелиев.

Каква е равносметката от КСНС при президента Румен Радев в понеделник, какви са шансовете ни да привлечем инвестицията на Фолксваген за завод у нас - целия разговор на Милена Милотинова с Росен Плевнелиев вижте във видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )