Габрово очаква нов протест тази вечер. Засилено остава и полицейското присъствие в града

Очаква се в демонстрациите да се включат и хора от други градове

13.04.2019 | 12:31 Редактор: Ивайло Николов
Габрово очаква нов протест тази вечер. Засилено остава и полицейското присъствие в града

Габрово се готви за пореден протест днес, който се очаква да бъде най-масов до този момент. Полицейското присъствие в града остава засилено.

В демонстрацията ще се включат и хора от други градове. Недоволството не стихва, след като продавач в магазин беше нападнат от трима роми в неделя.

Полицията също ще бъде с увеличена численост и се готви да неутрализира всяко напрежение в града. В днешните протести ще се включи за първи път и пребитият магазинер Венцислав Иванов. Именно след неговия побой ескалира напрежението в Габрово.

В петък вечерта протестът мина мирно. Има задържани 7 младежи без лични документи. Полицията е отнела боксове и две палки. При движението на мирното шествие нямаше никакви ексцесии, с изключение на 2-3 запалени димки и малки пиротехнически средства.

МВР е взело необходимите мерки, за да не се стига до грубо нарушаване на обществения ред в Габрово, съобщи на извънреден брифинг директорът на дирекция „Жандармерия“ ст. комисар Красимир Добрев. Там тази вечер се очаква жители на града да се съберат на поредния протест.

Официална информация няма, но според тази в социалните мрежи се очаква протестиращите да се съберат отново в 18:00 часа днес в центъра на Габрово. Вероятно е да се включат и хора от други градове.

Няма сигнали за готвени провокации, посочи пред журналисти старши-комисар Красимир Добрев - директор на Дирекция "Жандармерия".

По данни, изнесени от него, в протеста снощи са се включили 700-800 души. Не са регистрирани инциденти и груби хулигански прояви. Униформените отново демонстрираха добра воля, като свалиха щитове и каски пред протестиращите.

Гледайте видеото.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК