Правителството отпуска допълнителни 50 млн. лева за медицинските сестри

По този начин стартовата им заплата става 950 лева

10.04.2019 | 12:50 Редактор: Василена Василева
Правителството отпуска допълнителни 50 млн. лева за медицинските сестри

Правителството отпуска допълнителни 50 млн. лева за повишаване на заплатите на медицинските сестри. По този начин стартовата заплата на медиците става 950 лева. Парите ще се дадат под формата на субсидии за болниците.

Увеличението на заплатите идва на фона на протестите на медицинските сестри, които недоволстват вече няколко месеца заради ниските си възнаграждения. Те настояват размерът им да бъде две минимални работни заплати. 

Медицинските специалисти се заканиха да организират голям протест в София на 15 май.

"Във всяка една сфера икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем допълнителен разход по бюджета на Министерството на здравеопазването - около 50 млн. за повишаване на заплатите на медицинските сестри", каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

А здравният министър Кирил Ананиев уточни, че с допълнителните средства заплатите на медицинските специалисти ще станат 950 лв.

Премиерът Борисов заръча на Ананиев да се засили контролът по разпределение на средствата и парите наистина да стигнат до медицинските сестри.

"Да не стане така, както имаше сигнали – в някакви болници директорите да ги дадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите. Повишаваме заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, за да запазим работните места, особено в отдалечените места", каза още Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте ни във Facebook ТУК.