Борисов: Никой не ни е оказвал натиск за Закона за вероизповеданията

Турция и България не постигнаха съгласие по дипломатическото напрежение

30.03.2019 | 12:42 Редактор: Ралица Братанова
Борисов: Никой не ни е оказвал натиск за Закона за вероизповеданията

Извънредна среща късно снощи между турския вицепрезидент Фуат Октай и българския премиер Бойко Борисов в Букурещ. 

След разговор, продължил близо пет часа, двамата не постигнаха съгласие по дипломатическото напрежение след думите на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу за намеса на Анкара в приемането на промените в Закона за вероизповеданията у нас. 

Българският парламент разреши разсрочване на задълженията на вероизповеданията и отказа да забрани даренията от чужбина.

Премиерът Борисов добави, че турските представители не считали, че Чавушоглу е засегнал България и изказването му било извадено от контекста. 

"Ако преценят, че Чавушоглу трябва да си поднесе извиненията, да го направи. Аз бях неотстъпчив за всякакви други варианти. Въпросният външен министър казва, че ни е оказан натиск, което не е истина. Никой не ми се е обаждал и не ми е оказвал натиск. Разбирам, че са в избори, но и ние сме в избори", заяви премиерът.

Вторият човек в ГЕРБ и доскорошен председател на Парламентарната група на партията Цветан Цветанов също потвърди, че не е имало намеса на турската страна в поправките в Закона за вероизповеданията.

В Поморие той коментира, че при гласуването на промените са били водени от интересите на вероизповеданията у нас. По думите му изказванията по темата трябва да бъдат умерени, защото има потенциален риск от миграционна вълна.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК