Заради евтин апартамент: Министър Цачева подава оставка

Тя сама поиска проверка от прокуратурата и антикорупционната комисия на имотите си

23.03.2019 | 11:50 Редактор: Иван Берберов
Заради евтин апартамент: Министър Цачева подава оставка

Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще подаде оставка заради купения от нея евтин апартамент в столичния квартал "Изток".

Цачева сама е изявила желание да напусне правителството в разговор с премиера Бойко Борисов.

Тя е била привикана за обяснения в премиерския кабинет рано сутринта в събота.

Официално оставката на Цачева трябва да бъде обявена от самата нея по-късно през деня.

Всеки сгрешил със закупуването на апартаменти ще си понесе последствията, закани се по-рано през седмицата Борисов.

Преди дни стана ясно, че Цачева е купила от "Артекс Инженеринг" апартамент в луксозна сграда в столичния кв. "Изток”. Освен нея, с жилища в същата сграда са се сдобили Цветан Цветанов, Вежди Рашидов и заместник-министъра на спорта Ваня Колева.

Според брокери цените на имотите в района се сред най-високите в София – около 2000 евро на квадрат. Справка в Службата по вписванията показва, че за около 200 квадрата е заплатена сума от 286 000 лева. Съседен апартамент с подобна квадратура е продаден по същото време на цена почти 40% по-висока.

Цачева твърди, че няма нищо нередно в сделката и че е купила имота на груб строеж, така че е нормално цената да е по-ниска.

За да изчисти напълно името си от скандала, тя е поискала проверката от главния прокурор и антикорупционната комисия, по време на която да бъдат проследени средствата, с които е придобит имотът, да се установи има ли конфликт на интереси с фирмата продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения при договорните отношения.

Междувременно стана ясно, че и Ваня Колева подава оставка като заместник-министър на младежта и спорта. Тя напуска поста по искане на премиера Бойко Борисов. Името на Колева също е замесено в скандала с имотите на властта.

Харесайте ни във Facebook ТУК