Крадците на ток плащали по-малко дори от ЕРП-тата – дружествата искат промяна

КЕВР изисква отчитането на електромерите да е на всеки 3 месеца, но това щяло да оскъпи тока много, изтъкват компаниите

23.03.2019 | 09:00 Редактор: Иван Берберов
Крадците на ток плащали по-малко дори от ЕРП-тата – дружествата искат промяна

С правилата за измерване на електроенергията, които е написала КЕВР, електроразпределителните дружества са принудени да искат от клиентите, които са крали ток, да го плащат по-евтино, отколкото самите ЕРП-та са го купили.

Това заявиха от трите ЕРП-та по време на обществено обсъждане на новите правила. С тях трябва да се сложи ред в изчисляването на загубите от кражби на ток.

Според проекта краденият ток се изчислява по цената за технологичните разходи от борсата. Прогнозната стойност се определя от КЕВР, пише "24 часа".

Друго възражение на дружествата е изискването да проверяват електромерите на всеки 3 месеца. Мотивът на КЕВР е, че с тези проверки ще намалят силно кражбите.

Но изискването според трите електроразпределителни дружества увеличава толкова рязко нуждата от наемане на нов персонал, че прави упражнението безсмислено.

"Изчислили сме, че на нас ни трябват 2600 нови служители само за тези проверки, а това е огромен разход, който в крайна сметка ще влезе в калкулирането на цените на тока", каза членът на управителния съвет на "Енерго-Про" Анжела Тонева.

За ЕВН изчисленията показали, че има нужда от нови 3300 души, при положение че целият сегашен персонал е от 1700.

В ЧЕЗ сметнали, че тази работа трябва да вършат нови 2000 служители, каза шефката на отдел "Регулации" в компанията Зорница Генова.

Трите ЕРП-та възразяват и срещу изискването при установена кражба на ток да се начисли консумацията за последните 3 месеца, посочвайки, че този срок е твърде кратък. В повечето дадени примери за други страни от ЕС този срок е минимум 6 до 8 месеца, а често е и по-дълъг. В правилата на КЕВР срокът е 6 месеца само в случаите, когато се установи кражба чрез директно свързване към мрежата.

От дружествата посочиха, че съвременните електромери имат памет за консумацията до 3 години назад и няма никаква пречка да се проследи кога точно отчетеното потребление на един обект необяснимо е спаднало.

Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че внесените писмени становища ще бъдат разгледани и отразени в окончателния документ.

Харесайте ни във Facebook ТУК