България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лидерът на СДС: Търсим коалиция за изборите, сами трудно ще вкараме евродепутат

Предстоят преговори с ГЕРБ и ДБГ, обяви Румен Христов

19.03.2019 | 09:30 Редактор: Бойко Димитров
Лидерът на СДС: Търсим коалиция за изборите, сами трудно ще вкараме евродепутат

Лидерът на СДС Румен Христов заяви в "България сутрин", че му предстоят преговори с ГЕРБ и Движение "България на гражданите", за да стане ясно дали десните ще се явят заедно на евроизборите.

"Времето напредна и не е никак добре да се прави коалиция в последния момент. Трябва да се подберат кандидати. Да се направи предизборна кампания. От тази гледна точка изоставаме и затова трябва да бързаме с предстоящи преговори. Когато отделни формации преговарят, винаги има нужда от напасване. Това не е първи случай в историята на десница да ни подканват да се обединим. Европа е заплашена от настъпващи крайнолеви, крайнодесни, националисти. За това именно ЕНП гарантира просперитета на България в Европа", каза Христов.

Той допълни, че опцията самостоятелно явяване на СДС на евроизборите не стои на дневен реди и партията ще направи всичко по силите си да успее да се яви в коалиция с друга формация.

"Едната опция е самостоятелно явяване. Ние обаче няма да успеем да вкараме депутат в европарламента, тъй като гласовете са разхвърляни между много формации. Другият вариант е коалиция. Там нещата се забавиха. Вратата обаче не е затворена. Ще проведа срещи с другите две формации - ГЕРБ и Движение "България на гражданите". Ние доказахме, че сме в опозиция на ГЕРБ. Сега ще говорим за евроизборите, а не за вътрешна политика. Ще обсъдим по какъв начин да помогнем ЕНП да получи повече депутати в европарламента. Утре сутринта ще имаме среща с Бойко Борисов и Цветан Цветанов. При съгласие от тяхна страна ще искаме да имаме представител в европарламента", заяви лидерът на СДС пред "Bulgaria ON AIR".

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК