Вълчев за скандалната анкета: Не подкрепям "друго" за графа пол

МОН ще поиска от ЕК да премахне въпроса

21.02.2019 | 16:12 Редактор: Василена Василева
Вълчев за скандалната анкета: Не подкрепям

Министерството на образованието е готово да поиска от Европейската комисия премахване въпрос в анкетата, в който български ученици над 9 години трябва да отбележат пола си, съобщи днес министър Красимир Вълчев.

Анкетата е част от платформата на Еврокомисията за дигитализация на образованието SELFIE, която се разпространява в 28 страни-членки на Евросъюза, в т.ч. и у нас. Вариантите за отговор на въпроса за пола в анкетата са 4 – "момче“, "момиче“, "друго" и "предпочитам да не казвам“. Над 900 български училища до момента са попълнили анкетата, каза министър Вълчев, цитиран от БНР.

По думите му в момента няма обществено напрежение по случилото се. Никое от 900-те училища, в които е влязла платформата, не е подало сигнал, че някой е възмутен. Сигналът бил от един-единствен родител до медиите.

"В Германия, доколкото разбрахме, това е по медицински причини, има такава възможност, опитали са се да адаптират инструмента към законодателствата на всички страни. Така че не е сигурно, че това задължително противоречи и е свързано със "социален пол". Но дори да е така не мисля, че рискуваме да индокринираме децата или да проповядваме в системата трети пол като социален“, смята той.

"Неведнъж съм казвал, че не подкрепям проповядването на джендър идеологията, но не можем да го махнем. Той е един за всички. Не е преведен дори от нас. Може единствено ЕК, по наша молба, да го направи. Ще отправим такава молба, ако има обществено напрежение“, добави министър Вълчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.