Стотици аптеки затвориха вратите си през целия ден в знак на протест

Министърът на здравеопазването коментира, че не разбира защо

20.02.2019 | 18:46 Редактор: Ралица Братанова
Стотици аптеки затвориха вратите си през целия ден в знак на протест

Стотици аптеки в страната не отвориха в сряда в знак на протест. От Националната аптечна камара настояват за лекарствена политика, а не за "хаос и прокарване на корпоративни интереси в сферата на здравеопазването". 

По данни на организаторите над 700 аптеки са се включили в протеста. 

По информация на регионалните фармацевтични колегии половината аптеки във Велико Търново и 40% от аптеките в Благоевград са затворени. 

Около по 40 аптеки не са отворили врати в София, Сливен и Пазарджик. 20 са затворените аптеки в Бургас. В Кюстендил работеха единствено аптеките, които са собственост на големите вериги. 

"Това, което искаме, е въвеждането на електронно здравеопазване и електронна рецепта. Настояваме да бъде спряно въвеждането на електронните системи по верифицирането на лекарствените продукти. Това би затруднило дейността на аптеката и достъпа на българския фармацевт до лекарства”, обясни председателят на Регионалната фармацевтична колегия Евгения Димитрова.

Недоволството на фармацевтите ескалира в началото на годината заради въвеждането през февруари на общоевропейската система за верификация срещу фалшивите лекарства. 

Аптеките трябва да надграждат софтуера си за новите системи, което съвпадна и с предстоящата промяна заради новите изисквания на НАП. Според протестиращите фармацевти е неприемливо нововъведенията да са за тяхна сметка. 

Министърът на здравеопазването коментира, че не разбира защо аптекарите протестират. По думите му никъде в Европейския съюз няма такова напрежение, каквото у нас.

По данни на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) над 2000 от общо 2300 работещи с НЗОК аптеки са свързани с националната система за верификация на лекарствата до момента и тя работи нормално. 


Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.