32-ма души са регистрирани като болни от морбили, нови 4 случая в София

Здравното министерство с мерки - до 200 лв. глоба при отказ от задължителна ваксинация

20.02.2019 | 15:50 Редактор: Ралица Братанова
32-ма души са регистрирани като болни от морбили, нови 4 случая в София

Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая на морбили. 26 случая са съобщени от РЗИ Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ София област и 1 от РЗИ Хасково.

21 случая са лабораторно показани, останалите са по епидемиологични показатели. От вчера, когато бяха 27, има нови 4 случаи -  3 деца от кв. "Христо Ботев“ и едно дете от "Студентски град“. Днес в квартал "Христо Ботев" беше разположен мобилен кабинет за поставяне на ваксини. 

Около 40-50 души са контактували със заболелите от морбили в кв. "Христо Ботев" в столицата. Мобилен екип пред читалището в квартала започна безплатни имунизации на хората, които са общували със заразените.

Според специалистите засега няма нужда от ваксиниране на всички желаещи, защото това не е извънреден случай, а ваксинация по повод контактни лица. 

Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи.

Една от мерките е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация. Разпоредено е тези хора незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили. 

Отказът от задължителна ваксинация може да доведе до глоба до 200 лева. Министерството на здравеопазването се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар. 

Разпределението на заболелите по възрастови групи е:

· във възрастовата група под 1 г. – 7 случая

· във възрастовата група 1-4 г. – 16 случая

· във възрастовата група 5-9 г. – 4 случая

· във възрастовата група 10-14 г. – 1 случай

· във възрастовата група 15-19 г. – 1 случай

· във възрастовата група 25-29 г. – 2 случая

· във възрастовата група 35-39 г. – 1 случай

Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е един на 1000 случая.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.