Нямало бизнес в Бургас без разрешението на Очите, твърди скрит свидетел

Адвокатът на Димитър Желязков отбеляза, че обвиняемият имал 95% инвалидност с решение на ТЕЛК

17.02.2019 | 09:00 Редактор: Иван Берберов
Нямало бизнес в Бургас без разрешението на Очите, твърди скрит свидетел

Никой не може да развива собствен бизнес без Митьо Очите да разреши това, твърди един от 12-те анонимни свидетели по делото срещу него. Бандата му изнудвала търговци за процент от печалбата. Плащала по 1000-1500 лева за палежи, предимно на катафалки.

Според прокуратурата Димитър Желязков наложил контрол върху погребалните агенции в Бургас. Собственик на една от тях бил принуден да прехвърли бизнеса си, а жена - джипа си, на посочени от бандата хора.

Друг анонимен свидетел твърдял, че всички се страхували от Очите, защото е "агресивен и безскрупулен".

Някои търговци плащали по 20% от печалбата си, за да бъдат оставени на мира. Бандата разполагала с наказателна бригада, която да контролира дилърите на наркотици. Те продавали дрога с щампа от Турция. Екстрадираният късно в петък от Истанбул Димитър Желязков е обвинен като бос на група за палежи и разпространение на наркотици.

"Несериозно е това обвинение. Дори сега разбрах, че обвиняват дъщеря ми, как може такова нещо, тя е майка, преди 6 месеца роди", каза Желязков, цитиран от "24часа".

"Цялата обвинителна позиция на прокурорите се свежда до коментар на група свидетели със скрита самоличност. В техните показания няма конкретика", заяви адвокат Илиян Василев. Кажете ми има ли половин грам наркотично вещество, иззето по делото. Достатъчно е някой да каже името на Димитър Желязков и това се приема абсолютно безкритично", добави защитникът на Очите.

По делото са събрани 7-8 тома СРС-та. Според защитата обаче в тях "няма нито една дума от устата на Желязков, която да удостоверява, че той е разговарял с момчетата, изнудвали погребални агенции".

По-рано в съда Желязков се оплака от здравословното си състояние.

"Кърви, моля да бъде спешно прегледан от лекар", настоя адвокатът му. Съдията разпореди да бъде извикана линейка. Според адв. Василев Очите имал 95% инвалидност, установена с решение на ТЕЛК.

"Аз бях отишъл в Турция на лекар и те ме задържаха", заяви пред спецсъда Желязков. "С тампон съм. От вчера не ми е кървяло", каза той.

Адвокатът му уточни, че кървенето е от вътрешни органи, но отказа подробности. То се дължи на усложнения от огнестрелните наранявания след стрелбата в ресторант "4 You" в Слънчев бряг през 2016 година.

Според прегледалите го вчера медици от Бърза помощ Желязков трябва да бъде опериран. Състоянието му към момента обаче не било животозастрашаващо.

Съдия Николай Димитров заяви, че Желязков не е опитал да се укрие и не е получил призовка, но тъй като има опасност да извърши престъпление, го остави в ареста.

Харесайте ни във Facebook ТУК