Следващото преброяване на населението на България ще бъде през 2021 г.

То ще се проведе в периода от 22 януари до 15 февруари

30.01.2019 | 15:22 Редактор: Ралица Братанова
Следващото преброяване на населението на България ще бъде през 2021 г.

Следващото преброяване на населението на България ще бъде в началото на 2021 г. и ще струва около 53 млн. лева. Това е записано в законопроект за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г., който депутатите приеха на първо четене, предава Dnes.bg.

Основната цел на законопроекта е да осигури събирането, обработката и предоставянето на актуална, достоверна, изчерпателна и подробна статистическа информация в три основни направления: броя на населението, неговата структура по пол, възраст, образование, икономическа активност и други демографски и етнокултурни признаци, както и характеристиките на жилищния фонд в страната.

Преброяването ще се проведе в периода от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

За втори път в страната преброяването ще се проведе на два етапа - първият (22 - 31 януари 2021 г.) ще дава възможност за попълване на електронна преброителна карта, а във втория (1 - 15 февруари 2021 г.) ще се извършват посещения на домакинствата, сградите и жилищата от преброители.

За провеждането на преброяването законопроектът предвижда наемането на контрольори, преброители и придружители

Данните от преброяването са необходими и за вземане на решение на национално ниво за разпределяне на публичните финанси в различни области, като образование, здравеопазване, социална защита, инвестиции и други, пише в мотивите към законопроекта.

По време на дебатите Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" и Танер Али от ДПС настояха, че незадължителното посочване на етническа и религиозна принадлежност при преброяването изкривяват резултатите. Така на последното преброяване само 4 млн. са посочили, че са православни християни, което не е вярно, даде пример Ангелов.

Заради това между първо и второ четене депутатите ще предложат в графите за етническа и религиозна принадлежност изрично да се маркира, че човекът не желае да даде тази информация, а не тези показатели да бъдат пропускани, защото не са задължителни.

Снимка: Василена Василева, Bulgaria ON AIR
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК