Край с купуването на българско гражданство от чужденци

Министерството на правосъдието обяви нови правила след предупреждението от ЕК
Публикувана: От:

Край на така наречените "златни визи". Става въпрос за възможността чужденци да получават българско гражданство срещу инвестиции. Министерството на правосъдието обяви промените само ден след като стана ясно, че Еврокомисията е предупредила София, че това е възможност организирани престъпни групи да перат пари.

Още по темата

 

55-годишната Даринка Джингова е от Скопие, но иска да стане български гражданин по паспорт. За целта си записала час за интервю онлайн и е много доволна, че не се наложило да чака месеци за него. 

Жената признава, че би дошла да живее и работи у нас. Малката ѝ дъщеря с радост би завършила висшето си образование в България, разказва гордата майка. Даринка работи като счетоводител в малка фирма за галантерия. Съпругът ѝ е в производството на артикулите. Вярва, че и двамата лесно могат да си намерят работа у нас. 

А осигуреното препитание вече става задължително условие за получаване на българско гражданство. За последните 5 години, по Закона за българското гражданство, 46 души са поискали наш паспорт въз основа направени инестиции. Изискването е било да вложат у нас между 1 и 2 млн. лв. 

Държавата няма механизъм да отнема гражданство, ако инвеститорът не изпълнява обещанията си. А новите условия са съгласувани с всички заинтересовани институции - включително Президенството, което има последната дума чрез издаване на указ за всеки кандидат. 

Вижте повече във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )