Грипът уби 5-годишно дете в Благоевград

Момченцето е развило двойна пневмония като усложнение

22.01.2019 | 17:40 Редактор: Велислав Филипов
Грипът уби 5-годишно дете в Благоевград

Благоевград се готви обявяването на грипна епидемия. На този фон вчера там грипът уби 5-годишно дете, което е потърсило медицинска помощ на време. 

В понеделник 5-годишно момче почина в болницата в Благоевград, след като разви двойна пневмония като усложнение след грип. В случая не е имало забавяне, родителите му са го завели ден, след като се почувствало зле в спешния център, където веднага е хоспитилазирано. За по-малко от 24 часа умира.

За случая се разбира бързо. Голяма част от родителите в Благоевградско днес не пуснаха децата си на детска градина и училище.

По последни данни от РЗИ болните от грип в Благоевград са около 180 на 10 000, за да се обяви грипна епидемия е нужно болните да са над 396 на 10 000. Чак тогава може да се направи предписание към общинските кметове, за да може децата да излязат в грипна ваканция. Най-много болни в областта има в Петрич, Сандански и Сатовча.

Част от пробите на заразени в Благоевград реагират положително на щама на свинския грип. Специалистите припомнят, че грипът се разпространява по въздушно-капков път и предпазните маски не ни защитават на 100%.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.