Собственикът на "Емко“ на разпит в Националното следствие

От прокуратурата не дават подробности

18.01.2019 | 13:50 Редактор: Ралица Братанова
Собственикът на

Емилиян Гебрев - собственик на оръжейния завод "ЕМКО", с прецизирано обвинение за пране на пари. 

Според прокуратурата, той е трябвало да знае, че придобитият от него през 2015 година друг оръжеен гигант - "Дунарит" , е закупен със средства от престъпна дейност. Днес Гебрев беше привикан на разпит в специализираното следствие. 

Малко преди 9 часа сутринта официалният собственик на оръжейния завод "Емко" влезе в сградата на Националната следствена служба. Без да знае защо и за какво го викат. 

На 3 август 2017 година Емилиян Гебрев получи обвинение за пране на пари. То замени предходното - за източване на оръжейния завод "Емко". Но според Гебрев и двете са абсурднии. 

Първо, защото като собственик няма как да остави без средства предприятието, и защото като собственик на друга голяма оръжейна фирма - "Дунарит", свързвана с банкера Цветан Василев, е невъзможно да го източи.

Час по-късно, Гебрев излезе от Националното следствие. Отново без да е разбрал защо точно е бил извикан. 

"Обвинението се състои в следното нещо - че "Дунарит" е бил придобит 2010-2011 година с някакви престъпни пари. И след като "Дунарит" е бил придобит през 2010 - 2011 година с някакви престъпни пари, то значи и аз съм престъпник, защото съм го купил", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Гебрев недоумява защо му се приписва вина за нещо, по времето когато КТБ бе обявявана за Банка номер едно у нас. 

През 2017 година след пореден правен спор около придобиването на "Дунарит", Емилиян Гебрев бе на косъм да загуби "Емко". Държавата отне лиценза на компанията, служителите излязоха на протест. Решението дойде след среща при премиера. 

На този етап от прокуратурата не дават подробности около поредния епизод в сагата "Емко". 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)