Система за верификация на лекарствата? Трудно постижимо в България

Над половината работещи аптеки у нас не разполагат с необходимия софтуер

18.01.2019 | 18:03 Редактор: Тодор Петров
Система за верификация на лекарствата? Трудно постижимо в България

По-малко от месец преди въвеждането на новата система за верификация на лекарствата у нас, повече от половината работещи аптеки в страната не разполагат с необходимия софтуер.

Голяма част от малките аптеки декларират, че нямат дори компютър, свързан със Здравната каса, и подобна инвестиция би застрашила оцеляването им. Така аптечната мрежа у нас се оказва неподготвена за въвеждането на системата. 

По закон верификацията на лекарствата  става задължителна за целия ЕС от 9 февруари и цели недопускане на фалшиви медикаменти на пазара. Между 1 и 4% от лекарствата в Европа са фалшиви. Предполага се, че и в България ситуацията е същата.

След 9 февруари производителите на лекарства са длъжни да слагат върху опаковките индивидуален идентификационен код. Чрез специален четец фармацевтите ще проверяват дали медикаментите са фалшиви. Лекарствата, произведени преди 9 февруари, ще продължат да се продават без код до изтичането на срока им на годност. 

На верификация у нас подлежат 180 млн. опаковки лекарства. Тя ще засегне 200 производители на медикаменти, 20 IT системи и 250 търговци на едро.  Общият брой на аптеките в страната е близо 4000. Към момента над 1200 са заявили желание за включване в системата. А въведените опаковки лекарства са 7 млн. 

По данни на Световната здравна организация годишно в света се откриват 100 млн. опаковки фалшиви лекарства. Всяка година над 1 млн. души умират заради употреба на фалшив медикамент. 

Вижте повече в репортажа на Ива Григорова. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК