Окончателно: Парламентът позволи купуването на F-16

130 народни избраници от ГЕРБ, ДПС и ВМРО гласуваха "За"

16.01.2019 | 14:24 Редактор: Ралица Братанова
Окончателно: Парламентът позволи купуването на F-16

Парламентът даде зелена светлина за купуването на нови изтребители на родните ВВС.

130 народни избраници от ГЕРБ, ДПС и ВМРО гласуваха "За" решението правителството да започване преговори със САЩ за купуването на нови изтребители F-16V Block 70. Против бяха 84 депутати.

С решението си парламентът дава правото на кабинета да допусне ”отклонения” от заложените в конкурса изисквания.

На практика това може да е всеки един от спорните параметри - цена, срок на доставка, начин на плащане.

Възможно е да се стигне освен до увеличаване на цената и до варианта първите изтребители да бъдат доставени по-късно от 2 години след подписването на договора, каквото беше досегашното изискване.

Освен това при преговорите е възможно да се търси и нова схема за изплащането им. България настоява това да стане разсрочено през следващите 10 години, но е възможно при санкция от финансовото министерство те да бъдат изплатени за по-кратък период.

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1.8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители.

Основният конкурент на САЩ за поръчката - Швеция и SAAB - остана разочарован от българското решение и обяви, че американското предложение не отговоря на българските изисквания.

От американското посолство приветстваха решението. Задоволоство изразиха и от "Локхийд Мартин", компанията производител на F-16. И увериха, че изтребителите отговарят напълно на нуждите от отбрана на България и военновъздушните сили на страната.