Столица на културата: Скъпо и издържано естетически ли бе шоуто в Пловдив?

Пловдивчани са раздвоени за това трябвало ли да се похарчат толкова пари

15.01.2019 | 19:21 Редактор: Ралица Братанова
Столица на културата: Скъпо и издържано естетически ли бе шоуто в Пловдив?

Три дни след края на откриващото събитие на Пловдив - Европейска столица на културата, полюсните коментари по темата не стихват. Скъпо ли е шоуто, издържан ли е естетически спектакълът? 

Цената на "вавилонската кула", както стана известна 30-метровата сцена в Пловдив, е трудно да бъде изчислена. Според ръководството на фондация "Пловдив 2019" тя и прилежащият ѝ подиум са на цена от близо 219 000 без ДДС. 

И цялостното техническо обезпечаване на спектакъла "Ние сме всички цветове", което включва озвучаване, осветление, видео оборудване, е с общ бюджет 881 124 лева. Или общо сумата излиза 1 099 177 лева, според сметките на "Пловдив 2019". 

На сайта на фондацията са посочени и други цифри, свързани с откриващия спектакъл, а с тях сумата стига почти до 2,4 млн. лева, като например част от допълните разходи - 363 000 лв. за ВИП пакети и подаръци за граждани и гости, заснемане и лайф стрийм, в това число влизат придобилите печална известност одеяла и шалчета. 

250 000 лева е струвал наемът на оградата, монтаж и демонтаж, както и за наемане на техника за вдигането и развалянето на 30-метровата кула. 352 000 лева без ДДС са отишли за авторски публикации в авторитетни световни медии. Малко под 1 млн. лева е струвало продуцирането на вечерното шоу на 12 януари.

Интересен разход е и наемът на сцената - това е струвало допълнителни 220 хиляди лева, 5-минутната заря - 30 хиляди.

Пловдивчани са раздвоени за това трябвало ли да се похарчат толкова пари за шоу, продържило по-малко от час. От Общинската фондация "Пловдив 2019" са уверени, че шоуто им е било качествено. 

Според журналиста Руси Чернев, от Фондацията първо обявили, че шоуто ще струва 1 млн. и 800 хил., а по-късно сумата набъбнала почти двойно - до 3 млн. и 200 хил. По план сцената трябва да се демонтира до два дни. Въпросът за цената на зрелището остава отворен.