България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Задържаха двама багеристи и поръчител за разораните дюни на къмпинг "Смокиня"

Грози ги затвор до 3 години и глоба до 100 000 лева
Публикувана: От:

Установен и задържан е човекът, поръчал разораването на дюните до къмпинг "Смокиня". Задържани са и двамата багеристи, които са изравнили терена и на практика са унищожили дюните. Експертите са установили, че уникалните бели понтийски дюни са заравнени с булдозери.

Още по темата

 

Увреденият имот е част от морски плаж "Смокини север" – изключителна държавна собственост, отдадена на концесия или под наем от Министерството на туризма.

"По данни на самите багеристи лицето, което ги е наел и сме задържали, им е посочил мястото, което трябва да обработят. Това място е било обозначено с колчета. И трите лица са задържани в МВР-Бургас. Предстои да изясним мотивите и причините за извършване на това престъпление, тъй като е унищожена дюната, която представлява защитена територия", обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в "България сутрин".

Арестуваният поръчител на разораването на дюната се е легитимирал като собственик на имота. Не се занимава с бизнес и отрича да е ангажирал когото и да било да извършва действия в имота, което според прокуратурата се явява абсолютно нелогично. Багеристите пък твърдят, че са получили 1000 лева за услугата.

Пред Bulgaria ON AIR Арнаудова посочи, че задържаните ги грози затвор до 3 години и глоба до 100 000 лева. Все още не са повдигнати обвинения на тримата задържани.

 

Коментари ( 0 )