Борисов: "Мобилност I" не отговаря на дневния ред на ЕС

Премиерът благодари специално на петима свои колеги за подкрепата срещу "Пакета Макрон"

12.01.2019 | 11:45 Редактор: Иван Берберов
Борисов:

Бойко Борисов благодари в писма до премиерите на Румъния, Полша, Литва, Унгария и Испания за подкрепата и сътрудничеството по време на преговорния процес по пакета "Мобилност I".

Българският премиер отправя специални благодарности към колегите си Виорика Дънчила, Матеуш Моравецки, Саулюс Сквернелис, Виктор Орбан и Педро Санчес за постигнатите обнадеждаващи резултати от гласуването на 10 януари, по време на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент.

Според Борисов подобни правила не отговарят на социалния дневен ред на Европейския съюз, имат негативно въздействие върху целите по отношение на околната среда и ще oщетят европейската икономика като цяло.

Премиерът изтъква, че европейският превозвачески бизнес, синдикати и всички икономически сектори, които зависят от ефективността на услугите в автомобилния транспорт, наскоро са изразили сходни опасения, подчертавайки, че в края на европейския цикъл ще бъде трудно да се постигне балансирано решение по пакета.

По думите на Борисов, в момента дебатите относно пакет "Мобилност I" са на кръстопът и все още има шанс да се избегне фрагментацията на единния европейски пазар и да се затвърди разбирането, че "Европа на две скорости" не е решение.

"Въпросите на автомобилния транспорт са прекалено важни за европейската икономика, за да бъдат решавани по спешност", пише още министър-председателят, като допълва, че следващият Европейски парламент и Комисия трябва да поемат тази отговорност.