140 килограма унищожена храна след проверките на БАБХ по празниците

Агенцията е извършила 2 399 извънредни проверки
Публикувана: От:

Още по темата

 

Между 17 декември 2018 г. и 2 януари 2019 г., във връзка с официалните празници Коледа и Нова година, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 2 399 извънредни проверки в предприятия за производство и търговия на храни, складове за търговия на едро и дребно, заведения за обществено хранене, пазари и борси в цялата страна.

Съставени са 18 акта за установяване на административно нарушение. 67 са издадените предписания за отстраняване на установени нарушения, съобщават от БАБХ, цитирани от dnes.bg.

Възбранени и насочени за унищожаване са 140 кг. храни от животински и неживотински произход, от които 106 кг. животински продукти – месни продукти, пилешки разфасовки, свинско месо и месни заготовки, 13 кг. храни от неживотински произход с изтекъл срок на годност и нарушен температурен режим на съхранение, както и 21 кг. млечни продукти и консерви без идентификационна маркировка.

Най-честите констатирани нарушения са свързани със сградов фонд и оборудване, несъответствие на асортимента с този, вписан в удостоверението за регистрация, некоректно водене на записи по Системата за безопасност на храните и лоша хигиена.

Коментари ( 0 )