Моряци от задържан кораб на бургаското пристанище са оставени без вода и храна

На плавателния съд не се позволява да отплава заради неизплатени заплати и лошо техническо състояние
Публикувана: От:

Още по темата

 

Кораб, плаващ под панамски флаг, е задържан на бургаското пристанище заради неизплатени заплати и лошо техническо състояние. В сигнал до медиите от екипажа твърдят, че на борда няма вода и храна.

Корабът ще бъде освободен, когато бъдат изплатени заплатите от една страна и от друга страна, да се направят съответните ремонти, за да отплава, съобщиха от "Морска администрация".

Корабът е арестуван през октомври заради неизплатени възнаграждения към екипажа. От "Морска администрация" обясниха, че това е административна мярка, за да бъде принуден собственикът да изплати заплатите на моряците.

На борда на кораба има 14 души екипаж - трима турци, двама украинци и 9 индийци.Моряците казват, че турският собственик на кораба и застрахователен инспектор са посетили кораба преди Нова година и са  обещали да им изплатят по четири заплати, а те да бъдат репатрирани. Застрахователят обаче сега отказва да изпълни поетият ангажимент. 

От екипажа твърдят, че са изоставени без гориво и храна. Двама от него вече са болни. От пристанище Бургас коментираха, че това не е първият случай в морската практика на изоставени от корабосотвениците екипажи.

"Морската солидарност е известна и то дълги години, така че в хуманитарно отношение пристанище Бургас прави всичко възможното да не се чувстват забравени от своя некоректен корабособственик. В този случай съдебните процедури са дълги, а моряците понякога остават и година на арестувания кораб докато си получат възнагражденията", сподели изпълнителният директор на Пристанище Бургас Диян Димов.

От фирмата агент фирма заявиха, че вече са покрили над 60-70 000 евро  разходи по плавателния съд без корабособственикът да е платил и на тях.

Коментари ( 1 )
  • 1

    vladislavpeichev@yah

    09 яну 2019 | 14:06

    Редно е да получат съдействие от компетентния служител в Бургас свещеник Похос Микаелян.