Правителството подкрепя българските превозвачи, рестрикциите били неприемливи

Транспортният министър ще се включи в протеста пред ЕП
Публикувана: От:

Правителството подкрепя категорично исканията на българските превозвачи за приемането на поправки в т. нар. пакет "Мобилност", който ще бъде гласуван тази седмица от транспортната комисия в Европейския парламент.

Още по темата

 

Това стана ясно по време на среща на премиера Бойко Борисов с министъра на транспорта Росен Желязков, на която бяха обсъдени предстоящият протест на превозвачите в Брюксел на 10 януари.

От бранша искат Комисията по транспорт в ЕП да приеме предложените няколко поправки, касаещи командировките им, връщането до страната на регистрация на всеки 4 седмици и нощните почивки на шофьорите.

Българската държава се солидаризира с протеста на превозвачите, които се очаква да бъдат подкрепени и от колегите им от Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Ирландия, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Ако пакетът бъде приет без поправките, за които настояват българските превозвачи, България и изброените страни ще загубим голяма част от своя икономически потенциал и вътрешния ни продукт, нашите превозвачи ще бъдат принудени да изнесат бизнеса си на друго място, а това е неприемливо за нас като държава", коментира премиерът Бойко Борисов, цитиран от Dnes.bg

Според Росен Желязков ограниченията, които се налагат с пакета "Мобилност", ще се окажат рестриктивни и изключително затормозяващи за превозваческия бизнес в периферните страни на Съюза и на практика ще го изтласкат от пазара.

Министър-председателят и транспортният министър още веднъж изразиха подкрепата на правителството за исканията на българските превозвачи.

Като израз на тази солидарност Росен Желязков лично ще присъства на протеста на превозвачите на площада пред Европейския парламент в Брюксел, а по-късно и на заседанието на транспортната комисия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Коментари ( 0 )