Президентът Радев наложи вето върху промени в Наказателния кодекс

Държавният глава върна текстове от закона за ново обсъждане в НС
Публикувана: От:

Още по темата

 

Президентът Румен Радев упражни правомощието си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с които се изменят норми в Наказателно-процесуалният кодекс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С тях се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице. Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа. Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълнолетие и задължава държавата да ги подпомага.

Президентът подкрепя усилията и мерките в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и други форми на усложнена престъпна дейност като уместни и оправдани, но не е съгласен с подхода на законодателя, се посочва в съобщението.

Без да е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се открива възможност за непропорционално засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило, се допълва още в съобщението.

Спазването на високи стандарти за защита на основните права на гражданите е неизменна насока в развитието на европейските правни системи.

Веднага след като разбраха за наложеното вето, от управляващото мнозинство поясниха, че текстовете са наложени във връзка с европейска директива и с тях се цели по-добро разследване. Самите текстове ще касаят само тежки престъпления - тероризъм или организирана престъпност, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

От опозицията коментираха, че мотивите на президента са напълно обосновани и призоваха управляващите да не се оправдават с европейски директиви.

Наложеното вето ще бъде разгледано в парламента в началото на следващата година.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Коментари ( 0 )