Отложиха въвеждането на системата за нови лични документи за 2020 г.

Предвиждат паспорт с 10-годишна давност и временна лична карта

19.12.2018 | 17:26 Редактор: Тодор Петров
Отложиха въвеждането на системата за нови лични документи за 2020 г.

Парламентът отложи за 1 януари 2020 г. въвеждането на новата система за издаване на българските лични документи. Това стана с промени в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на България на съюзнически и на чужди въоръжени сили, с който се изменя и Законът за българските лични документи.

"Със сега приетия закон не се отлага въвеждането на електронната идентификация, а на новата система за издаване на българските лични документи", разясни зам.-шефът на МВР Красимир Ципов, цитиран от dnes.bg.

"През миналата година МВР започна подготовка за този процес на въвеждане на новата система за централизирана персонализация. Към настоящия момент системата е децентрализирана. Българските лични документи се произвеждат в 30 центъра. Това, което предвиждаме ние, с тази нова процедура по въвеждане в експлоатацията на новата система, персонализирането да се прави само в един център – София", допълни Ципов.

Той уточни, че обществената поръчка за това е стартирала тази година и се очаква да приключи следващото лято. И добави, че се предвиждат два нови образеца за лични документи - паспорт с 10-годишна давност и временна лична карта.