НЗОК няма да обезщетява аптеките с по 2 лв. за отпускане на скъпи лекарства

Така Касата ще спестява по 16 млн. лв. на година, които ще отиват за плащане на повече медикаменти

18.12.2018 | 14:36 Редактор: Иван Берберов
НЗОК няма да обезщетява аптеките с по 2 лв. за отпускане на скъпи лекарства

Аптеките вече няма да получават сегашните 2 лв. за отпускане на скъпите лекарства, които Здравната каса плаща на 100%. Това предвиждат промени, които Надзорният съвет на Касата трябва да разгледа днес. 

НЗОК плаща по 2 лв. на аптеките за изпълнен протокол за скъпоструващи медикаменти - за артрит, за хепатит С, инсулин. Някои от тези терапии струват по няколко хиляди лева на месец.

Фармацевтите отдавна твърдят, че 2 лв. не са достатъчен стимул, за да зареждат тези лекарства. Засега не е ясно дали таксата няма да се прехвърли на пациентите, или аптеките изобщо няма да получават тези пари. 

Мотивът на Касата е, че така ще се спестят 16 млн. лв. на година, които ще бъдат пренасочени за плащане на повече лекарства. НЗОК предвижда още догодина да не се плаща за нови терапии, които са без доказан ефект на лечение. 

В момента ефектът от 13 нови препарата, поети от Касата за пръв път тази година, трябва да се проследява, т.е. лекуващите лекари да дават обратна връзка за провежданата терапия. 

Според производителите обаче не се проследява нищо, тъй като не е създаден удобен за медиците механизъм да отчитат ефекта към Касата и затова те масово не предписват новите медикаменти.