Започна продажбата на електронни винетни стикери

Шофьорите с хартиени винетки, валидни и през 2019 година, могат да ги конвертират в електронни

17.12.2018 | 12:25 Редактор: Иван Берберов
Започна продажбата на електронни винетни стикери

В 14 часа започна продажбата на електронни винетки. Те могат да бъдат купени през сайта bgtoll.bg, от мобилното приложение bgtoll и през терминали за самотаксуване. Разписката, която се получава от терминала или от разпространителите, трябва да се съхранява до изтичане на валидността на винетката. 

Много важно при купуването на електронна винетка е да бъдат въведени правилно всички данни, защото корекциите на грешки ще могат да се правят само в пункт на АПИ. 

Шофьорите, които имат хартиени винетки, валидни и през 2019 година, могат да ги конвертират в електронни. Преобразуването не е задължително, а препоръчително. 

Водачите, които не го направят, няма да бъдат глобявани, стига да запазят хартиения стикер на предното стъкло на автомобила си. Възможно е обаче да бъдат спрени за проверка след 1 януари, когато влизат в сила електронните винетки. 

Дали сме изрядни на пътя – с платена винетка и тол такса, вече няма да следи КАТ. Това ще правят мобилни камери, разположени по републиканската пътна мрежа и т. нар. "тол полиция". Тя ще използва специално оборудвани и обозначени автомобили.

"Едно от предимствата на електронната винетка е, че нищо не се налага да залепваме на предното стъкло на автомобила. Нито се налага да пазим касова бележка или разписка, че сме закупили електронна винетка. Очаква се да бъде пусната и уикенд винетка. Контролът ще бъде значително по-добър. 300 камери ще бъдат разположени стационарно по пътната мрежа. Допълнително 50 до 105 автомобила на АПИ ще бъдат оборудвани с камера. Глобите ще могат да бъдат да бъдат плащани с карта", посочи Радослав Николов - съветник на министъра на регионалното развитие.