Президентът: Камери да записват броенето на бюлетините!

Управляващите изтъкнаха, че тези идея ще даде предпоставка за оспорване на вота

13.12.2018 | 18:37 Редактор: Иван Берберов
Президентът: Камери да записват броенето на бюлетините!

Камери да записват броенето на бюлетините от избори. Това поиска и президентът Румен Радев. В навечерието на европейските избори през първите месеци на следващата година държавният глава е разтревожен от начина, по който ще се проведат. 

Управляващите приемат идеята за видеонаблюдение, но предупреждават, че това ще даде нова причина всеки един вот да бъде оспорван.

Президентът вижда редица предпоставки за фалшифициране на изборните резултати. Доказвал го и големият процент невалидни бюлетини, включително и на последните парламентарни избори.

Високият брой невалидни бюлетини може да се дължи на неграмотността на някои избиратели, но и на злоупотреби при броенето на гласовете. Ето защо камери за видеонаблюдение на процеса биха изключили тази възможност.

Поправките в Изборния кодекс вече са в ход. На дискусията, организирана от държания глава, отсъстваха представители на партиите в управляващата коалиция.

Първоначалната идея за видеонаблюдение на вота дойде от партията на Веселин Марешки. Днес от там допълниха, че камерите трябва да бъдат включвани след края на изборния ден.

Експерти обаче предупреждават, че записите от видеокамерите при преброяването може да бъдат използвани от търговците на гласове.

Снимка: Bulgaria ON AIR