Баневи обжалват мярката си "задържане под стража"

Те са обвинени в седем престъпления от общ характер

13.12.2018 | 11:42 Редактор: Ралица Братанова
Баневи обжалват мярката си

Николай и Евгения Баневи обжалват пред Апелативния специализиран съд мярката си за неотклонение. Двамата бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември, като са обвинени в седем престъпления от общ характер.

Нов том с 230 листа в него отложи заседанието за 13 часa. Преди началото му Николай Банев коментира повдигнатите срещу него и съпругата му обвинения.

"Целият този процес е нещо като селска вечеринка. Искам да ви попитам - знаете ли в една банка, която цитират, като EFG, тя е публична банка - регистрирана на Лондонската фондова борса, как можеш да вкараш 600 млн. изпрани евро? Това е някакъв пълен смях", заяви той.

Според прокуратурата от 2005 година до задържането им в Ница, Баневи са източили четири предприятия, укрили са десетки милиони данъци и изпрали повече от един милиард лева. Майката на бизнесмена Мария Банева също получи обвинение. 

77-годишната жена ще отговаря за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари. Тя остава на свободна под гаранция от 10 хиляди лева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)